Sunn mat gir bedre søvn

Mange sliter med dårlig søvn, og søvnproblemer fører ofte til andre problemer. Etter en natt med lite søvn blir det naturligvis vanskeligere å stå opp, men søvnmangel fører også til konsentrasjonsproblemer, økt appetitt og til og med økt risiko for en rekke sykdommer.

Det er selvsagt mange faktorer som påvirker søvnkvaliteten, men mat kan faktisk bidra til å gi deg bedre eller dårligere søvn, alt etter hva og når du spiser. Tung og fet mat kan for eksempel gjøre det vanskeligere å sovne. Spiser du lite fiber, kan også dette påvirke søvnkvaliteten din.

Sunnere mat bedre søvn

Forskning tyder på at mer fiber i maten gir deg bedre søvnkvalitet. og gjør dermed at du våkner mer uthvilt. Dette betyr selvsagt ikke at du skal kutte ut all mat du liker, for tidspunktene du spiser på, har også en betydning for hvor godt du sover.

Bedre søvn med kveldsmat

Det er mange myter angående når og om du bør spise kveldsmat. Noen hopper over kveldsmaten for å gå ned i vekt, andre mener at man sover bedre på tom mage. Men det er faktisk ingen fordel å legge seg sulten. Da er det vanskelig å sovne. Du bør heller ikke spise deg stappmett rett før sengetid, for det fører også til problemer med søvnen. Et lett måltid før sengetid er altså det beste. Skal du på restaurant, kan det derfor være lurt å spise tidlig på kvelden, og eventuelt ta en liten matbit hjemme før sengetid. Alkohol og koffein kan også gi deg dårligere søvnkvalitet, så det er best å drikke slike ting noen timer før sengetid, slik at virkningen går ut av kroppen før du skal sove.

Soverommet påvirker søvnen

En annen ting som påvirker søvnen, er selvsagt soverommet. Her er det mange faktorer å tenke på. Det bør for eksempel ikke være for varmt på soverommet, men heller ikke så kaldt at du fryser. Gode dynetrekk sett gjør det ekstra behagelig å sove, og det er lurt å bytte sengeklær ofte, spesielt dersom du svetter når du sover. Mange foretrekker å lufte før sengetid, spesielt i sommerhalvåret. Er du plaget med insekter på soverommet, sover du heller ikke godt, så bruk et myggnett foran vinduet eller over sengen. Ikke se på TV eller mobilskjerm på soverommet. Lyset fra skjermer kan gjøre det vanskeligere å sovne. Les heller en god bok eller hør på lydbok. En innsovningslampe som gradvis demper lyset i soverommet kan også hjelpe, og hvis du har problemer med å sove når det er sommer, kan du velge gardiner som stenger ute lyset.

This entry was posted in Ymse. Bookmark the permalink.