Slik lager du autentisk italiensk mat

Italiensk mat er utrolig populær over hele verden, og det er vanskelig å se for seg et norsk middagsbord uten klassikere som pizza og pasta. Mange av rettene er selvfølgelig fjerne kopier fra det du finner i Italia, men det gjør ikke de italienske bidragene til det internasjonale kjøkken mindre verdt.

Hvis du ønsker å lage litt mer autentisk italiensk mat hjemme, er det noen enkle tips som kan hjelpe deg litt på veien.

Bruk enkle råvarer av god kvalitet

I Norge har vi blitt svært opptatt av fersk pasta, som vi kjøper i butikken. I Italia er ikke dette fenomenet like stort, du finner selvfølgelig fersk pasta også i italienske kjøledisker, men utvalget av tørr pasta er faktisk mye større. Det betyr at du fint kan benytte deg av tørr pasta i dine italienske retter.

Tomater er en annen ingrediens som er svært viktig i mange italienske oppskrifter. Igjen risikerer nordmenn å falle i fellen å benytte ferske alternativer, når de på boks kanskje er bedre. Tomater eller tomatsaus, på boks eller glass, kan være mye bedre sammenlignet med ferske tomater avhengig av sesong og opprinnelse.

Ost er også et viktig komponent i mange italienske retter. Osten over alle oster i den forbindelse er Parmigiano Reggiano, litt uhøytidelig kjent som parmesan i Norge. Pass på at det er store forskjeller mellom den ekte osten og ulike kopier, spesielt de som kommer i ferdig revet form. Det finnes også en rekke andre spennende oster som kan benyttes i matlaging, som for eksempel Pecorino.

Hvis du vil vite mer kan den offisielle italienske portalen for turister dessuten være en god kilde for informasjon og inspirasjon.

Lage en svært enkelt italiensk rett

Hvis du ikke allerede har sluttet lese, tatt opp et forbrukslån i påvente av feriepengene og er på flyet til Italia, så har vi et tips til en svært enkel, men likevel kompleks, rett.

Det er en enkel pastarett som heter Cacio e pepe, den finnes i et utall ulike varianter. Det er hovedsakelig i området rundt Roma du får Cacio e pepe, en del av grunnen er at det er geitosten Pecorino som er en av hovedingrediensen.

For å lage Cacio e pepe trenger du egentlig bare koke en god pasta, i denne retten noen spagetti-variant, gjerne en relativt grov. Etter at pastaen er kokt al dente, tar du vare på litt av vannet som pastaen er kokt i, før du rører sammen ost (cacio), pepe (pepper) og pasta. Osten skal være rikelig med Pecorino, og pepperen skal være fersk sortpepper. Du benytter litt av kokevannet fra pastaen til å røre komponentene sammen til en perfekt pastarett.

Vanskeligere enn det er det ikke!