Pastaens historie

Vi nordmenn har uten tvil tatt pasta til våre hjerter i løpet av de siste 20 årene. Men visste du at pastaens historie strekker seg hele 3000 år tilbake i tid? Det er blitt gjort funn av de første verktøyene som ble brukt til å lage pasta på den tiden. Les mer om historien til pasta og lasagne og hvor de egentlig kommer fra i denne artikkelen.

Trodde du pasta kommer fra Italia?

Hvis du hører ordet pasta, tror du kanskje at den har sin opprinnelse fra det italienske matfatet. Men da må du tro om igjen! Det som nemlig er fakta er at pasta først ble laget av av de gamle grekerne. Den gang var derimot hjemmelaget pastadeig helt flat i form og så mer ut som platene som vi kjenner fra dagens lasagneplater. Dette ble deretter videreført til romerne i begynnelsen av det første århundret, som tallerkener med grønnsaker, fisk og forskjellige typer kjøtt.

Pastaens reise fra Arabia til Italia

Mot slutten av år 500 begynte araberne å lage nudler. Av den grunn antar man at noen typer pasta kommer fra arabiske land og dermed har blitt videreført til Italia. Grunnen til dette antar man var at de måtte ta med seg mat som varte lenge da de la ut på den lange reisen til invasjonen av Italienske øyer. Andre stemmer hevder imidlertid at pastaen opprinnelig ble laget i Kina ettersom dette er en gammel sivilisasjon og muligens har blitt tilberedt lenge før noen av oss antok det.

Amerikanerne får smaken på pasta

I senere tid dukker pastaen opp i USA. Det var da først og fremst sjøfolk som tok den med på skipene deres når de la ut på lange oppdagelsesferder. Det er med andre ord ikke enkelt å si helt sikkert hvor pastaen har sin opprinnelse. Det vi med sikkerhet kan si er at den er like populær i nesten alle land i verden.

Lasagne – hvor kommer den egentlig fra?

Historien til lasagne derimot, er mer tydelig. Denne pastaretten stammer fra den nord-italienske byen Bologna. Slik vi kjenner lasagne, består den av flere lag med pastaplater som legges oppå hverandre med fyll mellom platene. Her hjemme i Norge bruker vi som oftest kjøttsaus som vi enten lager selv eller kjøper som ferdigsaus. Den italienske varianten bruker i tillegg forskjellige typer grønnsaker, sopptyper og skalldyr.

En ekte italiensk lasagne med skalldyr inneholder vesentlig mer pasta enn vi bruker i Norge. Det beste er å bruke helt fersk pasta når du lager denne rettet da den blir raskere klar til å sette på middagsbordet og du sparer steketid. Det er viktig at lasagnen har mye vann i seg, ettersom pastaplatene inneholder mye vann ettersom de kokes opp.