Enkel mat for hverdags trenger ikke å ta lang tid

 

Det finnes mange gode muligheter til fortsatt å selv lage mat. Mange i Norge mener at de ikke har tid til å styre på kjøkkenet etter jobben. De har så mange viktige ting som de må gjøre. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser derimot at det som har tatt over for det som tidligere var husarbeid, er mer TV-titting. Det er definitivt ikke tidsklemma som har ført til at vi bruker mindre tid på å lage mat for familien, det er ren latskap.

Noe av grunnen til at vi bruker mindre tid på husarbeid og på kjøkkenet er også at der er kommet en god del moderne hjelpemidler som gjør det enklere for oss å gjøre husarbeid, og som sparer tid. Her kan man telle slike ting som vaskemaskin, oppvaskmaskin og diverse kjøkkenmaskiner, som har ført til at den norske gjennomsnittskvinnen i dag sparer rundt 150 minutter per døgn. Samtidig ser vi likevel at færre og færre ønsker å bruke tiden på å lage mat. Norske kvinner har simpelthen i kvinnefrigjøringens navn, flyttet fra kjøkkenet, til fast food og TV-titting.

Har ferdigmaten blitt bedre?

Mange går over til ferdigmat for å fasilitere den nye store norske fritidsaktiviteten, men det er et åpent spørsmål om for mye ferdigmat egentlig er godt for oss. Den smaker kanskje bedre, men ofte er den laget med billige og usunne råvarer. Rene ferdigmåltider inneholder ofte for mye salt, for mye sukker, og en del fett som kommer fra de billigste råvarene, som for eksempel palmeolje. Dertil er der ofte veldig mange konserveringsstoffer i maten, noe som heller ikke er bra for oss i det lange løpet. Det kan i lengden bli en ganske høy pris å betale, for noen ekstra minutter med TV-titting.

Mange oppskrifter er enkle og det tar kort tid å lage et godt måltid for familien

Det eneste som faktisk forlenger tiden ved tradisjonell matlaging i dag, er noen minutter for skrelling av matvarer, og eventuelt at man selv må gjøre noen andre forbereelser. Den store sperren er derimot kunnskap om matlaging, for det er en kunst. Om man vet hvordan man koordinerer et kjøkken, og den gitte matlagingen, så kan man i løpet av kort tid lage et måltid for alt fra 1 til 10 personer i et normalt kjøkken. Mesteparten av arbeidet er det komfyren og stekeovnen som tar seg av. Det eneste man må jobbe på selv, er den egne timingen, hva som skal følge, og hva som skal skje først.

En halvtimes aktiv jobb, og en halvtimes avslappet venting, er som regel det eneste som kreves, før man kan servere et tradisjonelt norsk måltid, som smaker godt, og som er sunt.